Scroll Top
Ezt kell tudnod a macskaeledelekről

A kutyákkal ellentétben a macskák a klasszikus húsevők, így mindenekelőtt állati eredetű tápanyagokra van szükségük, növényi alkotóelemekre csak kisebb mennyiségben. Érdemes tehát olyan macskaeledelt választani, amely több húst és zsírt, viszont kevesebb gabonafélét és növényi eredetű összetevőt tartalmaz.

Macskaeledelek: öntsünk tiszta vizet a pohárba!

A jó minőségű teljes értékű macskaeledelek összetétele illeszkedik a cica igényeihez, tartalmaznak minden olyan tápanyagot, amelyre az adott korú, élettani állapotú négylábúnak szüksége lehet. A minőség kérdése azonban a megfelelő eledel kiválasztásakor is központi szerepet kell, hogy kapjon.

A boltok polcain és a webshopokban számos különböző macsakaeledellel találkozhatsz, melyek nem csak megjelenésükben, de a felhasznált állati eredetű összetevők tekintetében is igen változatos képet mutatnak. Előfordulnak halas, marha-, sertés-, csirke-, pulyka-, de vaddisznó- és bárányhús tartalmú, ízesítésű tápok is. A Rex Natural Range cicáknak készült eledelei csirke- és pulykahúst, valamint halat tartalmaznak.

Mit jelent az, hogy “teljes értékű”?

A teljes értékű eledelek víztartalomtól függetlenül tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre az adott életkorú, egészségi állapotú macskának szüksége lehet. Ha kedvenced számára ilyen tápot választasz, egyéb táplálék (pl.: tészta, húsfélék) vagy kiegészítő anyag (pl.: vitaminok, ásványi anyagok) hozzákeverésére nincs szükség.

Olvasd el a címkét!

A száraz macskaeledelek analitikai összetevői között a termékek címkéjén kötelezően feltüntetni a nyersfehérje, a nyersrost, a nyersolaj és -zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyiségét. Ezek az értékek megbízhatóan utalnak a termék minőségére is.

A nyersfehérje az állateledelben előforduló összes nitrogén alapú összetevőt jelenti, így az állati fehérjéken kívül az összes többi fehérje tartalmú összetevő (pl.: gabonafélék, zöldségek) részaránya is ide sorolható. Az eledelben lévő nyersfehérje mennyisége tehát nem egyenlő a hústartalommal.

A macskák fehérjeigénye igen magas, ezért egy minőségi macskatáp ideális esetben 28-30% fehérjét tartalmaz a FEDIAF (Európai Állateledel Ipari Szövetség) útmutatója alapján. A Rex Natural Range macsakaeledelek 30-36% nyersfehérjét tartalmaznak.

A fehérjék aminosavakból épülnek fel, amelyeknek egy részét a macska saját szervezetében nem, vagy csak igen kis mennyiségben tudja előállítani: ezek az úgynevezett esszenciális (élethez feltétlenül szükséges) aminosavak, ezeket a táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. A taurin a macskák számára esszenciális aminosav, nélkülözhetetlen a retina épsége, valamint az idegrendszer fejlődése és egészséges működése érdekében. Kis mennyiségben megtalálható az állati eredetű alkotókban, azonban az állateledel előállítás során, a hús- és állati származékok feldolgozásakor a bennük található természetes taurin elveszítheti élettanilag előnyös tulajdonságait, így azt mesterségesen kell pótolni. Az FEDIAF ajánlása alapján macskaeledelek esetében a taurin ajánlott mennyisége 1000 mg/kg.

A macskák rövidebb emésztőrendszere miatt a növényi cellulóz feldolgozása nehezebb számukra, mint az állati alkotóelemeké, ezért növényi anyagokra csak kis mértékben van szükségük. A nyersrost a növényekben található, számos jótékony hatása van. Azonban nem csak a nyersrosttartalom, hanem annak emészthetősége is fontos tényező. A nehezen emészthető rostok (pl. cellulóz) megnövelik a béltartalom tömegét és megkötik a vizet. A könnyen emészthető rostok (pl. pektin) hashajtó hatásúak, ezért fontos, hogy a két rosttípust megfelelő arányban tartalmazza az eledel. Hízásra hajlamos macskák esetében a rosttartalom segít megelőzni az elhízást, mert alacsony energiatartalma mellett teltségérzetet okoz.

A macskaeledelek az állati eredetű összetevők mellett általában tartalmaznak növényi eredetű alapanyagokat is, elsősorban: gabona- és zöldségféléket. A gabonafélék elsősorban energiahordozóként vannak jelen a macskaeledelek összetevői között. Mivel a nyers magvakban lévő keményítő lebontására a macskák nem képesek, a hús alapú macskaeledeleket csak hőkezelt gabonafélékkel szabad kiegészíteni.

Az emésztő- és vesefunkciók megfelelő működésének támogatásához az olaj és a zsír meghatározó összetevők az eledelekben. A zsírban gazdag táplálék nem csak különösen ízletes a macskák számára, de a zsírtartalom energiaforrásként szolgál és segíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulását is. Ideális esetben egy macskatáp minimum 9% maximálisan 28-30% zsírt tartalmaz. A Rex Natural Range eledelek 10-14% nyerszsírt tartalmaznak.

A macskaeledelekhez adalékanyagként hozzáadott vitaminok és nyomelemek abban játszanak szerepet, hogy az eledel valóban tartalmazzon mindent, amire kedvencednek szüksége van egészsége megőrzéséhez. A vitaminok közül az A, D és E-vitaminok megléte a legfontosabb. A macskák szervezete nem képes a karotint A-vitaminná alakítani, ezért készen kell azt felvennie. Mivel az A-vitamin kizárólag az állati szervezetben, például a májban található meg, a növényekben pedig csak a karotin van jelen, így a kizárólag állati termékmentes eledelen (vegetáriánus, illetve vegán étrenden) tartott macskáknál vitaminhiány alakulhat ki.

A nyomelemek is rendkívül fontosak, elsősorban a vas, réz és a mangán bevitelére kell ügyelni a gazdának.

Nedves- vagy száraz eledel? Mire érdemes figyelni?

A nedves eledel előnye, hogy a macska folyadékszükségletének nagy részét – feltéve, ha csak ezt kapja – fedezi. Ha viszont kizárólag száraz eledellel táplálod kedvencedet, akkor ügyelned kell arra, hogy cicád megfelelő mennyiségű folyadékot vegyen megához. Apropó, folyadék: kedvenced folyadékigényét vízzel fedezd, tejet ne adj cicádnak.

Ha a macskaeledel, amit kedvencednek adsz, jó minőségű és megfelelő mennyiségű, akkor a szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal való ellátottsága mind a nedves, mind a száraz eledelforma esetén biztosított.

A megfelelő macskaeledel választásakor vedd figyelembe kedvenced korát és súlyát. Beteg vagy ételallergiás macska esetén a választás előtt kérd ki állatorvosod tanácsát. Vitaminkészítményeket csak állatorvosod tanácsára alkalmazz.

Próbálja ki kedvenced!
Szűrők törlése
Rex Natural Range Adult Cat – Chicken & Rice csirkés rizses gazdaságos macskaeledel Rex Natural Range Adult Cat – Chicken & Rice csirkés rizses gazdaságos macskaeledel
7400 Ft18400 Ft
Opció kiválasztása Ennek a terméknek több variációja van. A változatok a termékoldalon választhatók ki
Rex Natural Range Exquisite Adult Cat – Chicken & Turkey csirkés pulykás macskaeledel ivaros macskáknak
6350 Ft
Rex Natural Range Exquisite Sterilised Cat – Chicken & Turkey csirkés pulykás szárazeledel ivartalanított macskáknak
6350 Ft
Rex Natural Range Exquisite Sterilised Cat – Fresh Fish friss halas táp ivartalanított macskáknak
6350 Ft
Hozzáadva a kosárhoz Kosár megtekintése Fizetés
Hozzáadva a kívánságlistához Megnézem a kívánságlistámat
Eltávolítva a kívánságkosárból